Jak smakuje człowiek?

Drzewo filogenetyczne to takie coś jak drzewo genealogiczne, ale pokazujące powiązania rodzinne nie pomiędzy spokrewnionymi ludźmi, lecz pomiędzy różnymi żywymi organizmami. Dzięki takim drzewom wiemy, że jesteśmy bardziej spokrewnieni z szympansami niż z bananami. Fascynujące drzewo filogenetyczne Abstruse Goose już tu pokazywałem, przy okazji kanapki z bekonem i pomidorem. Teraz będzie znowu o jedzeniu, a konkretnie o smaku. W Annals of Improbable Research pojawiła się w 1998 roku praca Tastes like chicken? (Smakuje jak kurczak?), której autor, zoolog Joe Stanton z Harvardu, zastanawia się nad pewnym zagadnieniem ewolucji kulinarnej: dlaczego mięso większości tetrapodów po ugotowaniu smakuje jak Gallus gallus? Skrócona wersja pracy (en) pojawiła się teraz na Improbable Research.

Stanton sam próbował wiele z wymienionych gatunków, ale nie wszystkich. Niektóre nie były dostępne ze względów praktycznych. Prośby o pożyczenie kości T. Rexa do Muzeum Fielda w Chicago pozostały bez odpowiedzi, lecz autor jest całkowicie przekonany, że, tak jak inne dinozaury, smakował jak kurczak. Z kolei znajdujące się pod ochroną salamandry najpewniej smakują jak kurczak, gdyż wszyscy ich krewni smakują jak kurczak.

Przedstawione przez Stantona drzewo filogenetyczne powinno być obowiązkową lekturą każdego kucharza:

Drzewo filogenetyczne z odwzorowanymi charakterystycznymi smakami. Joe Staton, Museum of Comparative Zoology, Harvard University, Cambridge, Massachusetts.

Znając to drzewo porządny szef kuchni, któremu dostawca nie przywiózł wołowiny, nie spróbuje zamiast polędwicy wołowej podać polędwiczek wieprzowych, lecz szybko znajdzie jakiegoś strusia, albo zabierze dostawcy jego konia. A gdy skończy się wieprzowina, może podać dostawcę.

Z tego co wiem, ludzina smakuje jak wieprzowina podłej jakości. Miałem okazję spróbować odrobinę przy okazji elektrokauteryzacji dziąsła. Mądry człowiek stwierdził, że mięso z tak starego zwierzęcia jak ja nie może być za dobre. No i brakowało przypraw.


Sensowny komentarz Zacha Weinera o jadalność drobiu kiedyś tu przytoczyłem.

Tagi: , ,

Jedna odpowiedź to “Jak smakuje człowiek?”

  1. slwstr (@slwstr) Says:

    Od czasu pewnego rysunku Raczkowskiego zawsze gdy widzę słowo „ludzina” turlam się ze śmiechu przez chwilę.

    Sorry za offtop.

Tu możesz zostawić komentarz, ale może najpierw przeczytaj "zasady komentowania".

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.