Lepsza zupa z kurczaka

W opublikowanej niedawno w Anthropologischer Anzeiger pracy How Much Chicken Is Food? Questioning the definition of food by analyzing amino acid composition of modern convenience products (Ile kurczaka jest pokarmem? Kwestionowanie definicji pokarmu poprzez analizę składu aminokwasów we współczesnych daniach gotowych) M. Hermanussen et al. porównali cztery rodzaje gotowych dań z kurczaka i cztery wywary warzywne:

Skład aminokwasowy współczesnych gotowych do podania zup z kurczaka i wywarów warzywnych odbiega bardzo od jakiegokolwiek naturalnego zestawienia. Musimy zakwestionować obecne definicje prawne pokarmu i uwzględnić ich wpływ na zwyczaje jedzeniowe, regulację apetytu, oraz otyłość.

By Richy! (http://www.flickr.com/photos/richy/1190233249/) [CC-BY-SA-2.0 (www.creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

Samgyetang - koreańska zupa z kurczaka

Pogardzane teraz w najbardziej rozwiniętych krajach żyłki, chrząstki czy podroby były w dawnych czasach zjadane prawie równie chętnie jak mięso. Postęp w technologiach przetwarzania mięsa pozwala teraz na nieświadomy powrót do dawnych zwyczajów, gdy jadło się prawie każdą część upolowanego zwierzaka, a nawet idzie dalej.

Nauczeni reklamami, że dużo wapnia jest zdrowe, możemy dziwić się inspektorom jedzenia gdy odrzucają całe partie mięsa na nugety z kurczaka jeżeli zawiera ono zbyt dużo tego pierwiastka. Ale ten wysoki poziom nie oznacza, że mięso jest tak dobre dla kości jak mleko, tylko że producent w ramach oszczędności tak skalibrował maszyny do oddzielania mięsa, że w ostatecznym produkcie znajduje się więcej miału kostnego niż pozwalają na to normy.

W 2000 roku badacze z Nebraskańskiego Centrum Medycznego w Omaha w czasopiśmie CHEST opublikowali pracę Chicken Soup Inhibits Neutrophil Chemotaxis In Vitro (Zupa z kurczaka hamuje chemotaksję neutrofili in vitro). Neutrofile to komórki odpornościowe specjalizujące się w niszczeniu bakterii. Okazało się, że w obecności zupy z kurczaka maleje ich ruchliwość, przez co zmniejszają się objawy zapalenia. Jakby sam tytuł nie wystarczył, autorzy w części „Materiały i metody” oferują taką perełkę:

Tradycyjna zupa z kurczaka została przygotowana zgodnie z rodzinnym przepisem; dalej będzie nazywana „zupą Babci” (C. Fleischer; informacja prywatna; 1970). Przepis jest następujący:

• 1 5-6 funtowa kura rosołowa lub kurczak do pieczenia;

• 1 opakowanie skrzydełek z kurczaka;

• 3 duże cebule;

• 1 duży patat;

• 3 pasternaki;

• 2 rzepy;

• 11 do 12 dużych marchewek;

• 5 do 6 łodyg selera;

• 1 wiązka pietruszki (natki); oraz

• sól i pieprz do smaku.

Oczyść kurę, włóż do dużego garnka i zalej ją wodą. Doprowadź do wrzenia. Dodaj skrzydełka, cebule, patata, pasternak, rzepę i marchewkę. Gotuj około 1,5 godz. Usuwaj zbierający się na powierzchni tłuszcz. Dodaj pietruszkę i seler. Gotuj miksturę jeszcze przez około 45 minut. Usuń kurę. Kura już nie będzie używana do zupy. (Mięso nadaje się świetnie na kurczaka parmigiana) Wsadź warzywa do robota kuchennego póki nie będą drobno posiekane, lub przetrzyj przez sito.

Dopiero z dyskusji dowiadujemy się, że przetarte warzywa wrzuca się z powrotem do wywaru. Autorzy przypuszczają, że przepis został zmodyfikowany w czasach wielkiego kryzysu i przetarcie służyło temu, by wszyscy zjedli dostępne warzywa.

Dla zainteresowanych kurczakami, ostatnio było tu o korzyściach z hodowania kurczaków bez mózgu, a także dlaczego prawie każde zwierzę smakuje jak kurczak. Trochę tego dużo. Obawiam się, że jak dalej będzie tyle o kurczakach, to trzeba będzie zmienić nazwę bloga na ojedzeniukurczakow.wordpress.com.

Tagi: , ,

Odpowiedzi: 2 to “Lepsza zupa z kurczaka”

  1. mariusz Says:

    to jeszcze możesz dodać o tych kurczakach http://www.newscientist.com/article/dn2307-featherless-chicken-creates-a-flap.html

  2. mistlav Says:

    Z woli ścisłości: mleko dla dorosłych zdrowe nie jest, na kości także, z tego co wiem ;)

    A o przesycenie drobiem się nie martw, kurczaki to dobry i nigdy nie wyczerpujący się temat! :)

Tu możesz zostawić komentarz, ale może najpierw przeczytaj "zasady komentowania".

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s


%d bloggers like this: