Gotowanie na Halloween

Tradycyjnie od setek lat na Halloween przygotowujemy dynię. Wyrzynamy wnętrze, w skorupie robimy trójkątne oczy i zębatą paszczę. Można jednak, jak pokazuje io9 (duża galeria, en), zrobić coś mniej standardowego, choć jeżeli dzieci poznały już Totoro, to lepiej nie niszczyć ich obrazu świata w taki sposób:

Halloween pochodzi od przedchrześcijańskiego święta plonów, ot takie dożynki.
Tak jak i teraz, tysiące lat temu okazje do najedzenia się i napicia nie zdarzały się na co dzień, a związane były a to z dojrzewaniem zbóż pod koniec sierpnia, a to z dojrzewaniem tykw pod koniec października, czy wreszcie dojrzewaniem prosiaczków pod koniec grudnia. Jedzono i pito w takie dni na potęgę, a dania były oczywiście sezonowe. Przepisów na dynię jest strasznie dużo, ale jeżeli chcemy kogoś przestraszyć czy zszokować, to warto sięgnąć po inne materiały. O parówkach-potworach i krwistych robakach już było jakiś czas temu. Teraz coś dla wegetarian zombi. Zobaczywszy przepis na instructables.com (en) możemy łatwo przygotować pyszny mózg (nie tak pyszny jak prawdziwy, ale wegetarianie nie mają lekko).

Tagi:

Tu możesz zostawić komentarz, ale może najpierw przeczytaj "zasady komentowania".

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s


%d bloggers like this: